Overslaan naar hoofdinhoud

Off-grid wonen in België

Wanneer we spreken over off-grid wonen, dan bedoelen we hiermee het wonen zonder aansluiting aan een nutsvoorziening: een water-, riolering-, gas- of elektriciteitaansluiting. Dit zien we vooral in campervans, mobilhomes, boten en in de Tiny house wereld.

Off-gris systeem met victron omvormers en vitron MPPT in België

Off-grid elektriciteit

Wire-up is gespecialiseerd in off-grid elektrische systemen. Deze systemen zijn ontworpen om autonoom te kunnen werken, zonder dat er een elektriciteitnet in de buurt is.
Deze systemen worden toegepast in volledige off-grid woningen, maar ook in woningen die wel een water- of andere voorziening hebben. Hierdoor zijn ze enkel op elektrisch vlak off-grid.

Wat is een off-grid elektrische installatie nu ?

Een off-grid elektrische installatie is een elektrische installatie die volledig autonoom is. Ze wekt haar eigen energie op, slaagt deze op en zorgt hierdoor voor een continu bruikbaar elektrisch systeem.

Hoe is een off-grid elektrische installatie opgebouwd ?

Een off-grid elektrische installatie is opgebouwd uit 3 belangrijke componenten:
– De batterij
– De energiebron (zonnepanelen, windmolen, generator, …)
– De omvormer

De batterij bepaalt binnen onze installatie hoeveel elektriciteit er maximaal kan worden opgeslagen in ons systeem. Vb: een batterij van 48 Volt met een capaciteit van 200 Ampere heeft een theoretische capaciteit van 9600 Watt.
Dit vermogen kunnen we dan gaan gebruiken. Wanneer we een verbruiker van 100 Watt aansluiten, zal deze gedurende 96 uur kunnen blijven werken (in theorie, in de praktijk zijn er echter nog een paar verliesfactoren).

De energiebron kan uit verschillende zaken bestaan die ieder op zich werken. In de meeste gevallen kunnen ze ook gecombineerd worden met elkaar. De meest gebruikte energiebron in een off-grid systeem, is zonne-energie dmv zonnepanelen. Hiernaast kan ook windenergie of waterturbines gebruikt worden. Als back-up van het hele systeem wordt er ook nog vaak gewerkt met een generator om er zo voor te zorgen dat er altijd stroom beschikbaar is in de installatie.

De omvormer(s) is de schakel in het hele gebeuren. Deze wordt gebruikt om vanaf de energiebron de stroom en spanning te gaan stabiliseren, om zo de batterij op een gezonde manier op te laden. Ook wordt deze gebruikt om stroom die uit de batterij komt te gaan omvormen van een gelijkspanning  naar wisselspanning (die we kennen in ons standaard elektriciteitsnet) om zo al onze gekende elektrische apparaten te kunnen gebruiken in ons off-grid systeem. Praktisch voorbeeld

Gebruik van off-grid installatie in België ?

In België hebben we over het algemeen een zeer betrouwbaar energienet. In tegenstelling tot andere landen, waar de stroom te pas en te onpas afschakelt, kunnen wij hier genieten van een net dat slechts eens om de aantal maanden een dip kent, die dan vaak niet eens wordt opgemerkt. Ons net is ook op veel plaatsen aanwezig en je moet dus al bijna gaan zoeken naar plaatsen waar het niet te vinden is.

Toch zijn er verschillende redenen om een off-grid systeem te installeren in België. Uiteraard wanneer we spreken over mobiele toepassingen zoals campers, boten, ambulances, … Maar ook in een klassieke woning, waar er wel een netaansluiting aanwezig is, kunnen we een off-grid systeem voorzien. Met de huidige energieprijzen is dit zelfs niet eens zo gek meer. Het voordeel van een off-grid systeem is dat je bij de aankoop hiervan een zeer goed overzicht hebt van de totale kostprijs op een termijn van 25 à 30 jaar. Je investeert met andere woorden 1 keer in een volledig systeem, waarmee je vanaf dan enkel nog wat onderhoudskosten hebt en eventueel het verbruik van een dieselgenerator.

Door het installeren van een Wire-Up off-grid systeem zal je een super goed overzicht krijgen van hoeveel energie je op welke momenten verbruikt. Een gevolg van de monitoring, is dat je eenvoudig kan gaan besparen op je energieverbruik en je dus bewuster met je energie zal omgaan. Je wordt hiervoor ook instant beloond. Hoe minder energie je verbruikt, des te minder energie er nodig is en bij gevolg hoe goedkoper je installatie zal zijn. Een win voor de portemonnee, die ook nog eens goed is voor het milieu!

de volledige wetgeving vind je hier.

Gebruik van off-grid installatie in campers, mobilhomes, vans en boten

Voor de mobiele off-grid toepassingen, maken we gebruik van dezelfde omvormers als in een off-grid woning. Echter zullen de zonnepanelen, batterijen en andere componenten vaak anders zijn. Niet elk zonnepaneel is geschikt voor een installatie op een camper of boot. En zeker niet elke batterij is opgewassen tegen de trillingen die erbij komen kijken wanneer je met een camper over de betere kasseiweg rijdt in België of een mooie landweg inslaat in de Franse Provence, laat staan een storm wilt doorvaren op de Atlantische oceaan. Meer Info

Off-grid of semi-grid in België?

Naast off-grid hebben we tegenwoordig ook nog zeer veel semi-grid elektrische installaties. De basis van zo een semi-grid installatie is exact hetzelfde als een off-grid systeem en kan dus ook volledig off-grid werken. Enkel gebruiken we hier het net als back-up voor onze installatie. Hierdoor zijn wij gewapend tegen stroompannes, kunnen we werken met een dynamisch energietarief en hebben we nog tal van andere voordelen. Over deze systemen kan je meer lezen in één van onze toekomstige blogposts. Extra Info

nl_NLDutch